HBTQIA-fakta

Begrepp

Här nedan hittar du förklaringar över begrepp som är vanliga kopplat till sexuell läggning och könsidentitet.

Sexuell läggning

Begreppet sexuell läggning syftar till vem eller vilka personer vi har förmågan att bli attraherade av, kära i eller kåta på. De begrepp som förklaras här är de ord som vanligen används, men det betyder inte att det är de enda sätten att förklara och definiera olika sexuella läggningar på. De här definitionerna förutsätter en klar uppdelning mellan två kön; mer om kön längre ner.

Homosexuell syftar vanligen till en person som blir sexuellt och/eller emotionellt intresserad av personer av samma kön som personen själv.

Bisexuell syftar vanligen till en person som blir sexuellt och/eller emotionellt intresserad av både tjejer och killar.  

Heterosexuell syftar till en person som blir sexuellt och/eller emotionellt intresserad av personer av annat kön än personen själv.

Vilken sexuell läggning en person har eller vilka etiketter en person vill använda sig av när det gäller den själv är alltid upp till personen själv!

Könsidentitet

I vårt samhälle har vi en tydlig uppdelning mellan könen man och kvinna, vilket visar sig tydligt juridiskt, hur vi behandlar varandra och också hur vi ser på oss själva. Hur kön kategoriseras dels efter hur en persons kropp ser ut, men också hur en person uttrycker sig socialt. Begreppen nedan är användbara när vi pratar om kön, könsidentitet och könsuttryck.

Kön och genus syftar till att skilja på kroppsligt kön (kön) och socialt kön (genus)

Vad som syftas till när vi pratar om kön kan ses från olika aspekter: vad för juridiskt kön en person tilldelats vid sin födsel utifrån personens könsdelar, vilket könsuttryck personen har och hur personen själv upplever sig själv.

Cis-person syftar till någon vars juridiska kön, könsuttryck och det självupplevda könet är och har alltid varit linjärt enligt normen. Till exempel kan det innebära en person som vid födseln juridiskt kategoriserats som kvinna, personen känner sig som kvinna och uttrycker sig, klär sig och ser ut på ett sätt som uppfattas som kvinnligt. En cisperson kan vara ha vilken sexuell läggning som helst

Transperson syftar till någon vars könsidentitet och eller könsuttryck inte stämmer överens med det biologiska och/eller juridiska kön den blev
tilldelad vid födseln. Till exempel kan det innebära en person som vid födseln juridiskt kategoriserats som man, men som känner sig och/eller uttrycker sig som något annat.Transpersoner är ett paraplybegrepp med många undergrupper och det går att vara transperson på många olika sätt. En transperson kan ha vilken sexuell läggning som helst

Transsexuell innebär en person som upplever sig som något annat än det juridiska kön som personen tilldelats vid födseln, och har en vilja att helt eller delvis förändra kroppen genom hormonbehandling och/eller kirurgi. 

Transvestit En person som ibland eller alltid – helt eller delvis – iklär sig eller använder sig av ett annat köns kläder och/eller andra attribut. Att vara transvestit innebär inte att personen vill förändra sin kropp.

Könskorrigering eller könsbekräftande vård  är de riktiga termerna för det som ibland kallas könsbyte. För att få rätt till könskorrigerande vård krävs diagnosen transsexualism som ställs av psykiater

 

Vill du läsa mer omkring olika begrepp? Mer om begrepp hittar du på RFSLs webbsida här

Ett svar till “HBTQIA-fakta

  1. Ping: Vad står bokstavskombinationen HBTQIA för ? – Webbgruppen Södertälje

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s